Behandling af akne ar

akne-arVed behandling og fjernelse af akne ar og ar generelt, er der flere metoder at vælge imellem. Nogle af de mest populære metoder er slibning af huden, laserbehandling samt behandling med dermaroller.
Valget af behandling afhænger af omfanget af ar. Overfladiske akne ar kan behandles på én måde, mens dybere akne ar kræver en mere indgribende behandling. Nedenfor har vi beskrevet de 3 metoder nærmere.

Slibning af huden

Ved hudslibning (på fagsprog kaldet dermabrasio) slibes en del af overhuden og en del af læderhuden af ved hjælp af en speciel-konstrueret maskine, med enten en roterende diamantsliber eller en stålbørste. Efter behandlingen vil kroppen gendanne det afslibede væv, og dermed mindske akne arene samt eventuelle fine rynker.

Risici ved slibning af huden

Dermabrasio er en meget smertefuld behandling, og man vil derfor vil man altid være enten lokal eller fuld bedøvet under hudslibning. Slibning af huden anbefales kun i meget alvorlige tilfælde, da der er risiko for komplikationer.

 • En af komplikationerne ved hudslibning er, at der kan gå betændelse i såret, hvilket giver en dårlig heling og et dårligt resultat.
 • En anden risiko er, at lægen kan komme til at slibe for dybt, hvilket kan medføre ar, som er værre end de oprindelige.
 • Den sidste mulige komplikation er, at den nye hud får et afbleget udseende og eller får mørke pletter.

Resultatet af dermabrasio er altså meget individuelt, da vi alle har forskellige hudfarver, og vores sår heler meget forskelligt. Dybden af akne arene har også indflydelse på resultatet. Gentagne behandlinger kan være nødvendigt for at opnå et godt resultat.

Efter hudslibning

Dermabrasio er et forholdsvis voldsomt indgreb, forstået på den måde at det efterlader nogle meget synlige og store hudafskrabninger, der kan være til gene, da det oftest er i ansigtet at disse behandlinger foretages.

 • Efter behandlingen skal du gå med forbinding, til hele området er helet – typisk vil det vare en uges tid.
 • Fysiske sportsaktiviteter, hvor du risikerer stød i ansigtet samt svømning, skal undgås i minimum en måned.
 • Kvinder må ikke bruge make-up i 1-2 uger og aldrig på steder, der ikke er helet.
 • Du må ikke ryge i 2-4 uger, da det nedsætter sårhelingen.
 • Mænd må ikke barbere sig i det behandlede område i en periode.
 • Direkte sollys på det behandlede område skal undgås i nogle måneder.

Inden valg af denne behandlingsform, anbefales det at kontakte egen læge/hudlæge. På den måde sikrer du dig, at det er den rette behandling for dig og din hud.

Pris på hudslibning

Prisen på dermabrasio i Danmark ligger cirka på mellem 5.000 – 15.000 kr. afhængig af omfanget.

Video med hudslibning

Laserbehandling mod akne ar

Behandling med laser (kirurgisk (ablativ) hudlaser) foregår ved, at det øverste hudlag fjernes, og den underliggende læderhud varmes op. Processen gør, at der dannes en ny, finere og glattere hud efterfølgende.

En kirurgisk hudlaser benyttes ikke kun til at fjerne eller reducere akne ar, men kan lige benyttes til at fjerne og reducere en lang række uønskede hudtilstande og egentlige hudsygdomme som rynker, rødme, karudvidelser, blodsprængninger, fregner, leverpletter, strækmærker, rosacea samt pigmentforandringer.

Ligeledes vil hudskader som følge af solbadning som brune skjolder og store porer oftest også forsvinde ved laserbehandling, således at du igen får en glattere og finere hud.

Behandlingstid

Behandlingstiden vil typisk ligge fra nogle minutter og op til 1,5 time, afhængig af størrelsen på behandlingsområdet og graden af akne – det kan blive nødvendigt at gentage behandlingen.

Bedøvelse

Har du en svær grad af akne ar i hele ansigtet, vil behandlingen oftest foregå i fuld anæstesi. Er der kun tale om mindre områder, vil det oftest kun være lokalbedøvelse.

laserbehandling-mod-akne-arBivirkninger

Der kan være en flere bivirkninger forbundet med laserbehandling. Vi har listet dem nedenfor:

 • Man vil pådrage sig et sår på det behandlede område, som første forsvinder efter 7-14 dage
 • Hævelser fra 3 dage til 3 uger
 • Kløe, ubehag, hvide knopper, pigmentskjolder i huden
 • Rødme i op til 1-4 måneder

Risici

Der er følgende risici ved laserbehandling:

 • Forbrændinger og skade af huden kan opstå
 • Der kan opstå virus-, svampe-, eller bakterieinfektion i form af rødme, hævelse samt ømhed i huden.
 • Der er fare for forandringer i hudfarven samt dannelse af arvæv

Pris laserbehandling

Prisen på laserbehandling i ansigtet ligger på mellem 5.000 – 30.000 kr.

Mest populære hudlasere

3 af de mest populære hudlasere har vi beskrevet nedenfor. Inden du begynder selve behandlingen, anbefales det, at du får foretaget en prøvebehandling, for at se hvordan din hud reagerer.

CO2 laser

CO2 laseren er sikkert den mest effektive metode til behandling af akne ar og øvrige hudsygdomme/hudtilstande. CO2 laseren har dog den ulempe, at helingstiden er længere, og der er flere bivirkninger i forhold til de 2 øvrige lasere.

Ifølge undersøgelser har CO2 laseren følgende effekt:

 • 100% effekt på fine rynker
 • 60-80% effekt på dynamiske rynker
 • 20-30% effekt på akne-ar

Erbium laser

Erbium laseren minder om CO2 laseren, men forskellen er, at Erbium laseren er mildere og derfor ikke så effektiv. Helingstiden er dog kortere, og bivirkningerne er færre i forhold til CO2 laseren.

Ifølge undersøgelser har Erbium laseren følgende effekt:

 • 100% effekt på fine rynker
 • 40-70% effekt på dynamiske rynker
 • 15-25% effekt på akne-ar

Derma-K laser

Derma-K laseren har både en CO2 laser og en Erbium laser indbygget. Ideen med denne laser er at tilegne sig de bedste fordele fra de 2 lasere. Det vil sige kortere helingstid og færre bivirkninger kombineret med CO2 laserens effektivitet.

Om det er lykkedes, foreligger der ikke mange undersøgelser omkring. Tal derfor med din læge eller hudlæge omkring Derma-K laseren.

Video med laserbehandling

Behandling med dermaroller

Behandling med dermaroller er ligeledes en meget populær og effektiv metode til at forny huden og dermed reducere akne ar, rynker og appelsinhud. En dermaroller er en lille rulle, hvor på der sidder en masse små nåle, der laver en masse prikker i huden.

Huden vil opfatte disse små prikker som skader, og derfor vil huden gå i gang med at reparere disse skader ved at lave ny hud i dette område. Teknikken kaldes også for “microneedling”, og overordnet set, kan man sige, at dem går ud på at stimulere hudens naturlige helingsproces.

Køb bedste dermaroller her

Behandling med dermaroller er blid og skånsom, men man skal forvente, at huden er rød og hævet i nogle timer efter behandlingen.

En dermaroller kan erhverves fra omkring 200 kr.

Video med dermaroller

Hvilken behandling?

Vi håber, at du har fået et godt overblik over de metoder og behandlingsmuligheder, der findes, mod akne ar. Hvilken metode du skal vælge, kan vi ikke svare på, men et godt råd er at opsøge din læge eller hudlæge først. Spørg ind til hvad han eller hund vil anbefale og tag stilling derfra.

Bedøm denne artikel